Week tegen voedselverspilling

VoedselverspillingVan 25 augustus tot en met 1 september 2018 organiseren Bureau Ver(?)antwoord en Resto-013 voor de tweede maal een Week tegen de Voedselverspilling onder de noemer “Van overschot naar smakelijke maaltijd”. De koks van Resto-013 zullen op basis van overschotten van Stadstuinderij Piushaven, Biologische tuinderij Ut Rooie Bietje, Plus IJsselstein Tilburg en de Tilburgse Voedselbank de menu’s voor hun maaltijd maken in deze week.

Om deel te kunnen nemen aan de maaltijden moet je reserveren via de website van Resto-013: www.resto-013.nl

Poster Van Overschot naar Smakelijke Maaltijd

Een impressie van de Week van 2017:

 

 

 

Bureau Ver(?)antwoord zoekt stagiaires

Voor de uitvoering van het project “Overschot onderschat” is Bureau Ver(?)antwoord op zoek naar stagiaires van verschillende opleidingen die gezamenlijk een evenement organiseren waarbij jongeren ervaren dat van eten dat mogelijk in de kliko verdwenen zou zijn nog een smakelijke maaltijd is te bereiden. En waarbij de jongeren tips krijgen om bij hen thuis minder voedsel te gaan verspillen. Het evenement moet passen binnen het projectplan

Voedselverspilling verminderen door project “Overschot onderschat”

Half november 2017 heeft Bureau Ver(?)antwoord een subsidie ontvangen van de gemeente Tilburg voor het uitvoeren van projectvoorstel “Overschot onderschat”.  Doel van dit project is het verminderen van de voedselverspilling door huishoudens in Tilburg door het organiseren van een aantal evenementen in 2018. Als u belangstelling hebt om bij de uitvoering van dit project samen te werken met Bureau Ver(?)antwoord dan graag z.s.m. contact opnemen met mij via een mailtje naar jan@bureauverantwoord.nl of telefonisch via 0617094047.

 

Een impressie van de Week tegen de voedselverspilling bij Resto-013 die Bureau Ver(?)antwoord i.s.m. Resto-013 en Tilburgs Kliekjes Doorgeefluik in september 2017 organiseerde is hier te vinden.

Van overschot naar smakelijk eten

Week tegen de Voedselverspilling

van overschot naar smakelijk eten
van overschot naar smakelijk eten

Vanaf 4 september vragen Resto-013, Bureau Ver(?)antwoord en de Facebookgroep Tilburgs Kliekjes Doorgeefluik aandacht voor voedselverspilling. In deze week worden Resto-013 maaltijden ingrediënten gebruikt die anders weggegooid zouden worden. Degenen die deelnemen aan de maaltijden bij Resto-013 in deze week ontvangen een brochure met daarin tips om voedselverspilling tegen te gaan.

Op maandag 4 september zal het eerste exemplaar van deze brochure worden aangeboden aan een vertegenwoordiger van de gemeente Tilburg bij de maaltijd in MFA Het Kruispunt aan de Sinopelstraat 1.

Veel mensen onderschatten hoeveel voedsel zij zelf weggooien. Gemiddeld werd er in 2016 in Nederlandse huishoudens 41 kilogram per persoon weggegooid.  Vooral brood, zuivel, groente en fruit verdwijnen in de kliko.

Aanschuiven

In de Week tegen de voedselverspilling zullen er in totaal acht maaltijden worden georganiseerd op vier verschillende locaties. De locaties zijn MFA Het Kruispunt, MFA Symfonie, De Tongerlose Hoef en MFA De Poorten. Deelnemen aan de maaltijd kost € 2 (voedselbankleden), € 4 (meedoen-regeling) of € 7 (overige gasten). Kinderen betalen de helft. Om mee te kunnen eten moet je je vooraf even aanmelden. Dit kan via resto-013.nl. Hier vind je ook overige informatie.

 

Crowdfunding

Heel veel van het voedsel dat wereldwijd geproduceerd wordt komt niet bij mensen als eten op hun bord terecht maar wordt ergens in de keten verspild. De gemiddelde Nederlandse consument verspilt voor zo’n 150 euro per jaar. Zonde van het geld, zonde van al die grondstoffen en gebruikte energie en slecht voor het milieu.

Bureau Ver(?)antwoord organiseert in November twee activiteiten tegen voedselverspilling. Op de eerste plaats een drie weken durende actieperiode waarin deelnemende Tilburgse huishoudens met behulp van tips gaan werken aan het verminderen van voedselverspilling. Gelijksoortige activiteiten in andere Nederlandse steden zorgden voor het terugbrengen van de verspilling met zo’n 30 %. Daarnaast organiseert Bureau Ver(?)antwoord aansluitend aan de drie weken een bijeenkomst waarop organisaties en bedrijven die voedselverspilling tegengaan zich zullen presenteren en er gezamenlijk gegeten zal worden. Deze maaltijd zal gemaakt worden van ingrediënten die anders zouden zijn weggegooid maar nog prima te gebruiken zijn.

Bureau Ver(?)antwoord ontvangt al financiële ondersteuning van de gemeente Tilburg en de Rabobank voor de uitvoering van deze activiteiten. Maar er is nog een groot gat te dichten op de begroting.

Daarom doet Bureau Ver(?)antwoord ook een beroep op u. Als u 20 euro of meer overmaakt op rekeningnummer NL 06 INGB 0007 8695 22 van Bureau Ver(?)antwoord o.v.v. “voedselverspilling” mag u gratis deelnemen aan de maaltijd. Uiteraard wordt u via deze website en de facebookpagina van Bureau Ver(?)antwoord op de hoogte gehouden van het verloop van de activiteiten.ste plaats een drie weken durende actieperiode waarin deelnemende Tilburgse huishoudens met behulp van adviezen en tips gaan werken aan het verminderen van voedselverspilling. Gelijksoortige activiteiten in andere Nederlandse steden zorgden voor het terugbrengen van de verspilling met zo’n 30%. Daarnaast organiseert Bureau Ver(?)antwoord aansluitend aan deze drie weken een bijeenkomst waarop organisaties en bedrijven die voedselverspilling tegengaan zich zullen presenteren en er gezamenlijk gegeten zal worden. Deze maaltijd zal gemaakt worden van ingredienten die anders zouden zijn weggegooid maar nog prima te gebruiken zijn.
Bureau Ver(?)antwoordt ontvangt al financiele ondersteuning van de gemeente Tilburg en de Rabobank voor de uitvoering van deze activiteiten. Maar er is nog een groot gat te dichten op de begroting.
Daarom doe Bureau Ver(?)antwoord ook een beroep op u. Als u 20 euro of meer overmaakt op rekeningnummer NL 06 INGB 0007 8695 22 van Bureau Ver(?)antwoord o.v.v. “voedselverspilling” mag u gratis deelnemen aan de maaltijd. Uiteraard wordt u via facebook op de hoogte gehouden van het verloop van de activiteiten.

Deelname aan Natuurmarkt op 29 mei

Voedselverspilling
Dit gooit een gemiddeld gezin per jaar weg

Op zondag 29 mei zal Bureau Ver(?)antwoord deelnemen aan de natuurmarkt in de Piushaven in Tilburg. Bureau Ver(?)antwoord zal hier aandacht vragen voor de activiteit “Minder voedselverspilling in Tilburg” die zij in het najaar van 2016 gaat uitvoeren. Het is immers ongelooflijk zoveel voedsel als er verspild wordt door consumenten. Denken ze dat het niet meer veilig is om het op te eten? Hebben ze geen zin om de kliekjes van de vorige dag op te warmen? Of hebben ze überhaupt geen kliekjes want gaat warm eten dat overblijft standaard, rechtstreeks de kliko in? Op de natuurmarkt van 11 tot 17 uur gaat Bureau Ver(?)antwoord hierover graag met de bezoekers in gesprek. Ook zal ik de bezoekers uitnodigen om in het najaar gedurende drie weken hun voedselverspilling goed bij te houden en met behulp van tips te proberen om hun voedselverspilling te verminderen.

Scholierencompetitie 2016

Ook dit jaar werkt Bureau Ver(?)antwoord weer mee aan de scholierencompetitie. Een spannende strijd tussen teams van het Cobbenhagencollege, Beatrix-college en Theresialyceum die a.s. vrijdag 15 april in de raadszaal zal gaan plaatsvinden. Bureau Ver(?)antwoord verzorgt ook dit jaar weer de filmwedstrijd over eerlijke handel. Leerlingen van de drie scholen hebben een kort filmpje gemaakt over de verkoop van fairtrade producten in de afgelopen jaren en noemen activiteiten waarmee de verkoop van fairtrade producten aan jongeren volgens hen zou toenemen. Komende vrijdag worden de drie filmpjes vertoond en zal ik namens de jury de winnaar bekend maken.

Minder voedselverspilling in Tilburg

Op 23 maart 2016 zal ik mijn projectvoorstel “Minder voedselverspilling in Tilburg” gaan pitchen bij een bijeenkomst van het platform “Een wereld te winnen”. Dit is een platform ingesteld door de gemeente Tilburg op het beleidsterrein Mondiale Bewustwording. De leden van het platform die op 23 maart aanwezig zijn en hun stem uitbrengen bepalen mede of Bureau Ver(?)antwoord voor dit project geld krijgt van de gemeente Tilburg. Uiterlijk 1 mei 2016 hoor ik van de gemeente hoeveel subsidie Bureau Ver(?)antwoord krijgt.